Ayam Korea Home Made! |
Bagi penggemar ayam korea mcm aku ni..nak beli hari2 memang tak mampu lah kan..harga mahal ye kawan2..bape ketul je puluh ringgit..jadi aku fikir2,adalah lebih baik aku buat je sndri..lebih murah,lebih jimat dan lebih puas hati!
Dekat pasaraya besar,aku biasa pegi pasaraya NSK je..aku beli kepak ayam,aku amik dalam 5 ketul..kalo potong dua,dpt la 10 ketul kan..bru je bape hengget sis..murahh jer..bestnya buat sndri ni..ko nak buat banyak2 pon bole,20 ketul pun xpe..bia puas hati nak makan..adik aku si Thaqif suka gila kalau aku buat ayam korea pedas ni..asek cakap suruh jual je..rasanya sama je mcm yg kt kedai,lgi sedap kot..sebb suka hati kita nak letak bape bnyk bahan kan..hahahah
So korang apa lagi..jom try resepi aku ni..tak rugi cuba..sodapp wakk..mana taw ley wat meniaga ke kan..
RESEPI SPICY KOREAN CHICKEN
Spicy Korean Chicken Home made..
Resepi:-
10 ketul kepak ayam(dah potong dua)
tepung serbaguna(bestari/adabi)
Bahan Sos:-
5 Ulas Bawang putih(cincang halus)
2 Sudu makan cili kisar
4 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tomato
3 sudu makan madu
secubit garam
Cara2:-
Goreng kepak ayam dgn tepung serbaguna sehingga masak,kemudian asingkn dan tos minyaknya..
panaskn sedikit minyak,masukkn bawng putih cincang,masukkn cili kisar..tunggu sehingga pecah minyak..lepas tu,masukkn sos cili,sos tomato,madu dan secubit garam..kacau2..
last masukkn ayam..gaul sebati..letakkan atas pinggan..dan taburkn bijan..siap!!!
sedap hingga menjilat jari💙
Haaa amacam?senang kan resepi dia..bahan2 nya pon kat mana2 pun senang nak jumpa..ok selamat mencuba..🌼
No comments:
Post a Comment