Doh pizza |
Doh roti dah siap bentuk |
👉1 cawan air suam
👉1 peket yis/mauripan
👉4 sudu besar gula
👉2 sudu besar susu pekat
👉2 sudu besar planta/marjerin/butter
👉1 biji telur(tak kesah gred apa)
👉3 1/2 cawan tepung gandum
CARA-CARANYA:-
👉campur 1peket yis dan 1cawan air suam,biarkan sehingga die berbuih2..nak tahu yis kering tu elok atau tak..tengok lepas da campur,dia berbuih2 ke tak..nak lebih jelas mcm mana rupanya,bole gune khidmat encik google..
👉telur dipukul sedikit
👉campurkan gula,susu pekat,planta,telur ke dalam bekas yang berisi tepung(tak perlu ayak) gaul sebati sampai jadi macam serbuk roti..
👉kemudian,tuang bancuhan yis kedalam adunan tepung,sedikit demi sedikit ikut pada keperluan tepung ye,ada masa kite ta gune pun semua air..tapi misal kata terkurang,bole tambah air lagi sikit..ikut keperluan tepung ya
👉uli doh sampai doh jadi lembut dan tak melekat dekat tgn..(uli guna tangan tenaga kena lebih sikit)
👉rehatkn doh selama 1 jam..atau sampai doh kembang 2 kali ganda,tutup doh dengan plastik atau tudung saji atau ape2 lah yang bole gune buat tutup..untuk elak doh kering
👉lepas da kembang due kali ganda,tumbuk2 doh,lepas tu uli balik sampai jdi licin cantik..
👉bahagikan doh dan timbang mengikut berat yg korang mahu,dan boleh la bentukkn ikut bentuk yang korang suka,tocang ke,bulat ke,lonjong ke,siput ke..
👉dah settle bentuk2 kan..rehatkan lagi doh biar kembang,kemudian bakar pada suhu 170'c api atas bawah selama 20 minit atau sehingga masak,atau keperang-perangan..
DOH PIZZA
👉untuk doh pizza,guna resepi dan cara yang sama..cuma lepas dah siap uli..terus je canai bulat jadi doh pizza,lepas tu cucuk doh gune garfu,tunggu kembang,then bole letak topping pizza pilihan korang..senang kan..selamat mencuba🤗
No comments:
Post a Comment