Tak tahu mcm mana nk asingkn putih dan kuning telur?bole try ikut cara aku..bagi aku cara yg ni paling mudah..jom tengok cara-caranya:-
|
1.sediakan telur,sudu dan mangkuk..okay untuk telur,aku suka guna telur yg disimpan dulu dlm peti ais..tapi yng tak masuk dalam peti ais pon okay jer..mana2 pun bole..
2.part ni paling penting,kalau korang perasan la kan..telur ni bentuk bujur,bahagian atas kecil,bawah besar kan?..ha korang pecahkn yg bahagian bawah..sebbnya bahagian bawah tu ade macam ruang udara sikit,so bile pecahkn kulit telur,telur tak terus tumpah..
3.mcm ni,gune belakang sudu,ketuk2 sikit kulit telur..lepas tu kopek bahagian yg korang pecahkn tu sikit2..aku selesa guna sudu,kalau korng suke gune pisau pon okay je..mana2 yang korang biasa guna..
4.Ni rupa lepas da siap dibuang kulit telur,
Lepas tu slow2 tuang putih telur sampai habis and tinggl kuning telur je kat dalam tu,jangan gopoh,jangan tak sabar..
5.kan helok cantik je rupa kejadiannya..
Ok done share cara yang aku selalu guna..ade macam2 cara sebenarnya nak asingkan putih dan kuning telur ni..tapi aku lebih prefer cara ni..bagi aku senang!okay selamat mencuba🤗
|
No comments:
Post a Comment