Tips dan Resepi

Aku share!

Wednesday, April 17, 2019

Resepi Perut Lembu(babat) Masak Lemak!


Assalamualaikum korang,korang suke tak makan perut lembu atau biasa org panggil babat..babat ni ade due jenis,satu yg warna kelabu(babat hitam) dan babat putih..aku suka babat hitam,tapi cari2 tak ada,yang putih je tinggal,pon boleh la sedap juga sisπŸ˜‹..hari ni aku masak babat putih masak lemak,so aku nak share resepi mudah perut lembu masak lemak!!!

BAHAN2:-

πŸ‘‰200g perut lembu/babat(direbus dulu)
πŸ‘‰2 biji bawang merah size sederhana*
πŸ‘‰3 biji bawang putih*
πŸ‘‰1 inci halia*
πŸ‘‰2 inci kunyit hidup*
πŸ‘‰1 inci belacan(aku guna belacan Ali)*
πŸ‘‰15 batang cili(kalau suka pedas,bole tambah)*
πŸ‘‰1 batang serai(ditutuk/ketuk
πŸ‘‰1 helai daun kunyit(hiasan)
πŸ‘‰Setengah kotak santan Kara kotak kecil
πŸ‘‰5 cawan air
πŸ‘‰garam,gula,perasa secukup rasa

CARA2:-
1.Rebus perut lembu selama 1jam dan masukkan bersama 2 atau 3 batang sudu makan(bukan sudu plastik ye!)tujuannya untuk ceptkn proses melembutkn perut lembu sebb perut lembu liat kalau tak direbus dulu.Untuk tempoh merebus,tengok jugak la,kalau rasa2 lepas setengah jam,babat da lembut..da bole angkat da..ada masa 2 hingga 3 jam pun tak lembut lagi,masih liat..lepas da lembut,angkat dan toskan.Kemudian potong perut lembu menjadi kepingan kecil..


Tutuk/ketuk serai..aku gune anak lesung je..

3.Panaskan minyak dalam kuali dalam 1 senduk,masukkn serai yang da ditutuk/ketuk,aku gune anak lesung je,senang dan cepat!..Kisar kesemua bahan bertanda * masukkn sekali dalam kuali dan tumis sehingga naik bau..


4.Lepas da naik bau,masukk  5cawan air..kalau suka kuah banyak,bole tambah air lgi..biar mendidih.


5.Dah mendidih,masukkn perut lembu yg dah dipotong kecil tadi,dan time ni juga masukkn garam,gula,perasa dan setengah kotak santan(kalau mcm cair,tambah santan lagi ok).Oh jangan lupa daun kunyit masukkn skali!perasakan la ikut tekak korang nk masin ke manis ke tawar ke..lepas tu bia mendidih jap,matikan api,sedia untuk dihidang.



6.Dah siap masak lemak perut lembu..simple je..aku tak pandai sangat nak hias2 lauk ni..rupa biasa,tapi rasa sedap mengancam! Laki aku tambah2 nasi..ebu aku pun suka sgt!


No comments:

Post a Comment