Tips dan Resepi

Aku share!

Resepi Sambal Udang Paling Simple Dan Sedap!

Sambal udang!

Sambal udang ni antara menu kegemaran aku!korang harini masak apa?kalau tak ada idea,bole la masak sambal udang jugak untuk makan malam hari ni๐Ÿคญ..resepi sambal udang aku ni sangat lah mudah dan simple!ni sebenarnya resepi suami aku..sebb tu simple n senang,yelah lelaki kan..tapi sirius sedap!
Ini resepinya:-



BAHAN2:-
๐Ÿ‘‰20 ekor udang
๐Ÿ‘‰1 biji bawang merah size besar
๐Ÿ‘‰1 inci belacan(aku guna belacan Ali)
๐Ÿ‘‰sedikit pes asam jawa/air asam jawa/asam keping
๐Ÿ‘‰6 sudu cili kisar(aku guna brand puteri)
๐Ÿ‘‰5 sudu gula pasir
๐Ÿ‘‰1 kiub ayam(aku guna kiub ayam maggi)
๐Ÿ‘‰secubit garam


CARA2:-


๐Ÿ‘‰kisar bawang merah dan belacan,kemudian panaskan 2 senduk minyak masak dalam kuali dan masukkan bahan kisar dan juga cili kering..kacau rata,tunggu sampai pecah minyak..


๐Ÿ‘‰macam ni ye rupa sambal da pecah minyak..nampak tak minyak yang terbit kat permukaan sambal tu..ok da pecah minyak,masukkn pes asam jawa,gula,kiub ayam dan secubit garam..kacau lagi..pes asam jawa extra adabi ni pekat ye,jangan ko pegi letak banyak2 pulak..kang masam sangat ko punya sambal..letak sikit je..mcm aku tunjuk dlm gambar..


๐Ÿ‘‰last skali bila sambal dah masak secukup rasa,baru masukkn udang yang dah di bersihkan dan dibuang najisnya ya..tunggu dalam 2 hingga 3 minit da bole matikan api..kalau korang tak suka sambal yang pekat mcm ni,bole tambah air,ikut la nak cair mana,aku suka pekat2 gini,lagi nikmat aku nak menjamah..kalau ada yg nak bubuh petai..kalau ikut style aku..da siap smbal udang,matikan api..baru aku masukkan petai..


๐Ÿ‘‰siap dah sambal udang aku wei..sedap,pekat memikat!

No comments:

Post a Comment