Sambal udang! |
Ini resepinya:-
BAHAN2:-
๐20 ekor udang
๐1 biji bawang merah size besar
๐1 inci belacan(aku guna belacan Ali)
๐sedikit pes asam jawa/air asam jawa/asam keping
๐6 sudu cili kisar(aku guna brand puteri)
๐5 sudu gula pasir
๐1 kiub ayam(aku guna kiub ayam maggi)
๐secubit garam
๐kisar bawang merah dan belacan,kemudian panaskan 2 senduk minyak masak dalam kuali dan masukkan bahan kisar dan juga cili kering..kacau rata,tunggu sampai pecah minyak..
๐macam ni ye rupa sambal da pecah minyak..nampak tak minyak yang terbit kat permukaan sambal tu..ok da pecah minyak,masukkn pes asam jawa,gula,kiub ayam dan secubit garam..kacau lagi..pes asam jawa extra adabi ni pekat ye,jangan ko pegi letak banyak2 pulak..kang masam sangat ko punya sambal..letak sikit je..mcm aku tunjuk dlm gambar..
๐last skali bila sambal dah masak secukup rasa,baru masukkn udang yang dah di bersihkan dan dibuang najisnya ya..tunggu dalam 2 hingga 3 minit da bole matikan api..kalau korang tak suka sambal yang pekat mcm ni,bole tambah air,ikut la nak cair mana,aku suka pekat2 gini,lagi nikmat aku nak menjamah..kalau ada yg nak bubuh petai..kalau ikut style aku..da siap smbal udang,matikan api..baru aku masukkan petai..
๐siap dah sambal udang aku wei..sedap,pekat memikat!
No comments:
Post a Comment