Assalamualaikum,korang tahu tak masak nasi atas dapur..maksudnya tak guna rice cooker..tapi rasanya majoriti rakyat Malaysia semua masak nasi gune rice cooker kan..tapiiiii,aku tak reti masak nasi guna rice cooker wei..kalau aku cuba,mesti nasinya lembik..kadang2 da sukat air guna measuring cup..pun sama..tak tahu la,aku yang salah ke,rice cookernya yang salah,memalukan sungguh aku ni๐คฃ..hahahhahaha..jadi selama ni..memang aku masak atas dapur je..senang..itu bagi aku lah..kalau tanya orang lain..mesti lah rice cooker lagi senang..
Meh sini aku nak ajar cara2 masak nasi tanpa rice cooker..mana la taw kan,kot2 ada masa elektrik mati ke,rice cooker rosak ke kan..at least bagi yang tak tahu masak nasi atas dapur tu,haaa ada la pengetahuan sikit kan๐..mari kita lihat cara-caranya dibawah..kalau ada soalan,bole tinggalkan komen dibawah okay..nanti aku reply..
|
1.Isi 2 pot beras dalam periuk nasi.. |
|
2.Cuci beras dengan bersih..bilas 3 kali.. |
|
3.Buang air bilasan tadi.. |
|
4.Isi air bersih,dan ukur aras air menggunakan hujung jari telunjuk,macam aku tunjuk dalam gambar tu..pastu tengok jari korang,buat bende yang sama.. |
|
5.Ok lepas tu,letak jari atas beras,jika air dah sama aras dengan hujubg jari telunjuk..dah bole masak atas dapur dengan api sederhana..tunggu air da kering,matikan api..tak payah tutup ye periuknya..tunggu nasi tu da suam2 baru tutup.. |
|
6.Ini contoh,maksud jari atas beras..tengok beras tu,jari ko kat atas tu,jangan kau tekan jari dalam beras pulak..itu salah..
Sepanjang masak nasi atas dapur tu..tak perlu tutup periuk dengan penutupnya ya..biarkan sahaja..kenapa tak payah?nanti dia berbuih2,terkeluar2 dari periuk..dapur kotor dan comot nanti,pastu kalau yang first time masak atas dapur,kang tokojot ekau nti,kau ingat nasi tu nak meletop..hahaha..dan lagi satu,kalau tutul dari awal sampai masak,atau lepas masak terus tutup,nanti nasinya lembik sangat..
Sekian perkongsian aku..ini cara aku lah..lain orang,lain caranya..ok babai๐๐น |
No comments:
Post a Comment